Produkcja czekolady gorzkiej

Czekolada jest jedynym spośród najbardziej prestiżowych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, składa się ją w wielu wersjach. W prawie każdym sklepie można nabyć wyroby czekoladowe w różnorakich postaciach. Prosta jest jednocześnie czekolada mleczna kiedy również ciężka. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym czasem jej robienia jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której pozbawia się je bakterii. Następnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, zaś w finału tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie elementy są odpowiednio dozowane, w zależności od tegoż który materiał wybiera się uzyskać. Miazga jest mielona zdecydowanie w procesie automatycznym. Po przekroczeniu tych procesów jest ona właściwość sypką, którą oznacza się prószem. Stanowi on poddawany procesom konszowania. Do pracy czekolady potrzebne jest używanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej polecane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu realizacji czekolady odnosi się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania odbywają się również na sucho jak także na mokro. Proces konszowania na sucho jest głównym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji wykonywa się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i jedyny połysk.